Voordelen van een schutting

  1. Privacy: Met een schutting creëer je een aparte ruimte in je tuin waar je vrij bent om te doen wat je wilt, zonder dat je het gevoel hebt dat je buren meekijken.
  2. Afscheiding: Een schutting is een duidelijke grens tussen jouw perceel en dat van je buren, zodat er geen misverstanden ontstaan over de erfafscheiding.
  3. Windbescherming: Een stevige schutting kan als windscherm fungeren, waardoor je comfortabeler in je tuin kunt zitten.
  4. Geluidsdemping: Hoewel een schutting niet alle geluiden van buitenaf zal blokkeren, kan deze wel helpen het geluid van bijvoorbeeld wegverkeer en spelende kinderen te dempen.
  5. Esthetiek: Een fraaie schutting kan een mooie aanvulling op je tuin zijn en op die manier je tuinontwerp versterken.

Soorten schuttingen

Houten schuttingen

De houten schutting is populair vanwege de natuurlijke uitstraling. Daarnaast zijn houten schuttingen vaak goedkoper dan andere materialen. Kies voor hardhout of geïmpregneerd hout, omdat deze langer meegaan.

Composiet schuttingen

Composiet schuttingen zijn gemaakt van een combinatie van houtvezels en kunststof, wat het voordeel biedt van zowel de uitstraling van hout als de duurzaamheid en onderhoudsvriendelijkheid van kunststof. Composiet gaat doorgaans 15 à 20 jaar mee.

Betonnen schuttingen

Een betonnen schutting is bijzonder stevig en gaat lang mee. Beton is van zichzelf niet erg sfeervol, maar er zijn betonschuttingen verkrijgbaar met diverse structuren en kleuren om een aantrekkelijker uiterlijk te creëren.

Schutting laten plaatsen

Als je besluit een schutting te laten plaatsen, zijn er een aantal stappen die je moet volgen:

  • Overleg met je buren: Aangezien een schutting de erfgrens afbakent, is het belangrijk om je buren te betrekken bij het proces. Samen kun je dan beslissen welk type schutting jullie willen en eventueel de kosten delen.
  • Meet de erfgrens op: Om te weten hoe lang de schutting moet worden, dien je eerst de lengte van de erfgrens op te meten.
  • Vergunning checken: Afhankelijk van de locatie en hoogte van de schutting, kan het zijn dat je een vergunning moet aanvragen. Controleer dit bij je gemeente.
  • Vraag offertes aan: Benader verschillende bedrijven die schuttingen plaatsen en vraag offertes aan. Vergelijk prijs, kwaliteit en ervaring voordat je een keuze maakt.
  • Plan een plaatsingsdatum: Spreek met het gekozen bedrijf een datum af voor het plaatsen van de schutting.

Een schutting kiezen en laten plaatsen is een belangrijk proces, maar met de juiste voorbereiding en communicatie met je buren, kun je genieten van een mooie en functionele tuinafscheiding.

Terug
Bekijk per categorie
Meest gelezen