Voordelen van een tuinontwerp

Het grootste voordeel van een tuinontwerp is de mogelijkheid om je tuin volledig naar eigen wens in te richten. Tijdens het eerste gesprek met een tuinontwerper of tuinarchitect kun je je wensen, vereisten en voorkeuren aangeven. Deze worden dan op een harmonieuze manier in het ontwerp geïntegreerd. Een tuinontwerper of tuinarchitect kan je bovendien voorzien van praktische tips en ideeën waar je misschien zelf nooit aan had gedacht.

Een ander belangrijk aspect van een tuinontwerp is dat het kan helpen om geld te besparen. Vaak lopen mensen bij het inrichten van de tuin tegen extra kosten aan door onvoorziene omstandigheden. Als je vooraf een helder overzicht hebt van wat waar moet komen, verklein je de kans op problemen en aanpassingen achteraf, wat kan leiden tot behoorlijke besparingen.

Beplantingsplan en verlichtingsplan

Bij het laten maken van een tuinontwerp kun je ook kiezen voor een beplantingsplan of verlichtingsplan. Een beplantingsplan beschrijft nauwkeurig welk aantal planten van een bepaalde soort op welke plek in de tuin komen te staan. Een verlichtingsplan daarentegen focust op welke delen en elementen in de tuin verlicht worden.

Tuinadvies

De meeste tuinontwerpers en tuinarchitecten kunnen je ook voorzien van nuttig tuinadvies. Dit kan variëren van het selecteren van beplanting voor in de tuin tot het voorstellen van een nieuwe indeling van de tuin, het uitkiezen van tuinaccessoires, of advies over tuinonderhoud.

Tuinarchitect of tuinontwerper?

De term "tuinarchitect" is een beschermde titel die alleen behaald kan worden door het afronden van een HBO of WO opleiding. Tuinarchitecten staan geregistreerd in het architectenregister.

Een tuinontwerper, daarentegen, heeft geen specifieke opleiding nodig. Deze mensen hebben vaak een passie voor tuinen en hebben zichzelf het vak aangeleerd, of ze zijn hoveniers die naast hun normale werkzaamheden ook tuinen ontwerpen.

Het belangrijkste bij het kiezen van een tuinarchitect of tuinontwerper is ervaring. Je kunt dus het beste kijken naar eerder werk van de betreffende persoon en nagaan of diens stijl en aanpak bij jouw wensen past. Het kiezen van de juiste professional om je tuinontwerp te maken is dus niet enkel gebaseerd op titulatuur; het gaat om ervaring, stijl en een match met jouw visie voor de tuin.

Terug
Bekijk per categorie
Meest gelezen