Maximale hoogte van de schutting

Volgens de standaard regels gelden in Nederland de volgende normen voor de maximale hoogte van een tuin schutting:

  • Aan de achterkant of de zijkant van je woning mag de schutting maximaal 2 meter hoog zijn.
  • Aan de voorkant van je woning mag de schutting maximaal 1 meter hoog zijn.

Het kan echter zijn dat jouw gemeente andere of aanvullende regels hanteert. Het is daarom altijd raadzaam dit eerst te controleren voordat je een nieuwe schutting gaat plaatsen. Deze regels zijn terug te vinden in het bestemmingsplan of in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV), en dit kun je navragen bij je gemeente.

Schuttinghoogte bij hoekwoningen

Voor hoekwoningen met een zijtuin aan de straatzijde gelden dezelfde regels als hierboven beschreven, de schutting mag dan maximaal 1 meter hoog zijn in de voortuin en zijtuin. Bij hoekwoningen zonder zijtuin kan de situatie complexer zijn, het is verstandig om in dit geval contact op te nemen met je gemeente.

Hoogte van schutting in geval van hoogteverschil

Als je tuin hoogteverschillen heeft en je schutting niet recht staat maar afloopt, dan moet je voor het bepalen van de hoogte kijken naar de hoogte van het middendeel van de schutting. Dezelfde regels gelden dan als voor andere schuttingen.

Afwijken van de regels met overleg

Het is mogelijk om in samenspraak met de buren van de regels af te wijken. In dat geval kun je onderling afspraken maken die afwijken van de voorgeschreven hoogte. Houd er echter rekening mee dat deze afspraken niet automatisch gelden voor nieuwe buren. Dit is alleen het geval wanneer er sprake is van verjaring, of wanneer de afspraken zijn vastgelegd in een notariële akte of in de koopovereenkomst van de nieuwe buren.

Met de bovengenoemde informatie hopen we dat je een goed beeld hebt van hoe hoog een schutting mag zijn volgens de Nederlandse wetgeving. Het is altijd belangrijk om op de hoogte te zijn van de regels, zodat je volledig geïnformeerd de juiste beslissing voor jouw tuin kan nemen.

Terug
Bekijk per categorie
Meest gelezen