Wat kost een schutting?

De kosten van een schutting variëren aanzienlijk per tuin. Gemiddeld kun je rekenen op € 50- tot € 200- per meter. De totale kosten hangen sterk af van de lengte van je schutting. Ook speelt het materiaal, installatiekosten en eventuele extra's zoals een poort of begroeiing, een belangrijke rol bij het bepalen van de kosten.

Het plaatsen van een schutting

Het plaatsen van een schutting kun je zelf doen of laten doen door een professional. Het proces varieert afhankelijk van het materiaal dat je kiest voor je schutting.

Stap 1: Kies wat voor soort schutting je wilt

Er zijn veel opties om uit te kiezen, dus een belangrijke eerste stap is bepalen wat voor soort schutting je wilt. Je kunt kiezen voor een lager tuinhek of een hoge schutting van verschillende materialen. Meet zo nauwkeurig mogelijk hoeveel meter schutting je nodig hebt. Dit helpt als je materiaal gaat bestellen of een professional inschakelt.

Stap 2: Controleer of er een vergunning nodig is

In sommige gevallen moet je een vergunning aanvragen om een schutting te plaatsen. Controleer dit altijd eerst bij je gemeente of via de website van de Rijksoverheid. Ook is het aan te raden om met je buren te overleggen. Dit kan problemen in de toekomst voorkomen.

Stap 3: Schakel eventueel een vakspecialist in

Als je ervoor kiest om een professional in te schakelen voor het plaatsen van je schutting, kan je gemakkelijk en vrijblijvend een offerte schutting plaatsen aanvragen om kosten te vergelijken.

Stap 4: Maak de tuin klaar

Verwijder oude schuttingdelen, planten en boomwortels waar de nieuwe schutting moet komen. Zorg ervoor dat de grond egaal is voordat je een nieuwe schutting plaatst.

Stap 5: Plaats de schutting

Een schutting plaatsen kan meestal in één dag. Houd er rekening mee dat de schutting ongeveer 8 centimeter boven de grond moet hangen voor duurzaamheid.

Stap 6: Werk de schutting netjes af

Voor een mooi eindresultaat, moet je je schutting netjes afwerken. Denk aan het verwijderen van oneffenheden, het beitsen van het hout en het plaatsen van een poort.

Keuzes die de kosten beïnvloeden

Er zijn verschillende factoren die de kosten van een schutting kunnen beïnvloeden:

  1. Materiaal: Hoe duurzamer en hoogwaardiger het materiaal, hoe hoger meestal de prijs.
  2. Installatie: De kosten hangen ook af van of je de schutting zelf plaatst of laat plaatsen.
  3. Begroeiing: Voor een extra groene uitstraling kun je ervoor kiezen om klimplanten te laten begroeien tegen je schutting.

Met al deze informatie bij de hand, heb je een uitgebreid overzicht van wat je kunt verwachten als je een schutting laat plaatsen. Of je nu een doe-het-zelf tuinder bent of liever een professional inschakelt, je bent nu uitgerust met de kennis die je nodig hebt om de beste beslissingen te nemen voor de afscherming van je tuin.

Terug
Bekijk per categorie
Meest gelezen