1. Verticaal tuinieren

Je hoeft niet over uitgestrekte grond te beschikken om een overvloedige oogst te hebben. Verticaal tuinieren is een geweldige manier om het maximale uit jouw beperkte ruimte te halen. Je kunt dit toepassen door:

  • Het gebruiken van een towergarden: Deze manier van tuinieren gebruikt een verticale structuur waarin je de planten plaatst. De structuur kan gekocht zijn of je kunt er zelf een maken. Je begint door zaailingen in goede organische potgrond te kweken totdat ze sterk genoeg zijn. Dan plant je ze in de holtes van de towergarden, zodat hun wortels aan de binnenkant zitten.

Het is belangrijk om op te merken dat je moet proberen te vermijden turf en chemische meststoffen te gebruiken, om de duurzaamheid van je tuinieren te waarborgen. Deze stoffen worden op een manier geproduceerd die schadelijk is voor het milieu, namelijk door veel CO2 uit te stoten.

2. Tuinindeling

Een andere manier om het maximale uit je ruimte te halen is door je tuin doeltreffend in te delen:

  • Bepaal je tuinbehoeften: De eerste stap is om te bedenken wat je met je tuin wilt doen. Ga je groenten kweken? Wil je een buitenleefruimte om te ontspannen? Wil je prachtige bloemen kweken of misschien een combinatie van deze dingen?

  • Maak een plan: Nadat je jouw behoeften hebt geïdentificeerd, maak je een plan van hoe je de beschikbare ruimte wilt verdelen. Als je bijvoorbeeld groenten wilt kweken, overweeg dan om je tuin in verschillende secties te verdelen voor elk type gewas dat je wilt telen.

Als je eenmaal een plan hebt, kun je overwegen om verschillende tuinindelingstechnieken te gebruiken, zoals verhoogde bedden of aparte ruimtes voor ontspanning en tuinieren.

De balans tussen praktisch en aangenaam

Het benutten van de ruimte in jouw tuin draait niet alleen om het praktische: gezien de tuin een plek is waar we veel tijd doorbrengen, is het ook belangrijk om een ruimte te creëren waar we ons prettig voelen. Planten met verschillende bloeitijden om het hele jaar door van de kleuren te kunnen genieten en vergeet niet wat ruimte te bewaren voor enkele tuinmeubelen, zodat je de vruchten van je werk kunt bewonderen.

Het hebben van een kleine tuin betekent zeker niet dat je niet groot kunt denken. Met goed gebruik van verticaal tuinieren, zorgvuldige tuinindeling en een vleugje creativiteit kun je een ruimte creëren die zowel functioneel als aangenaam is.

Terug
Bekijk per categorie
Meest gelezen