Hoe onderhoud ik mijn polywood, wicker en teak?

Hoe onderhoud ik mijn polywood, wicker en teak?

Hoe onderhoud ik mijn polywood, wicker en teak?

Als de zomer van barbecueën en lekker in de zon genieten op tuinstoelen en -banken voorbij is, wordt het tuinmeubilair vaak een beetje vergeten. De vele regen en kou is erg slecht daarvoor, daarom is het van groot belang om het goed te onderhouden. Dit kan op verschillende manieren, hier lees je hoe je het moet doen voor wicker, teakhouten en polywood tuinmeubelen.

Wicker, ook wel bekend als vlechtwerk, bestaat uit kunststof draden die in elkaar gevlochten zijn. Dit is veel makkelijker in gebruik dan meubelen van rotan, omdat het kunsstof is en daardoor veel beter tegen winterse omstandigheden opgewassen is dan het traditionele gevlochten rotan. Wicker heeft bijna geen onderhoud nodig, en in tegenstelling tot teak blijft de kleur mooi. Het is ontzettend sterk, en gaat daardoor niet snel kapot.

Het onderhoud vergt weinig inspanning, maar om het mooi te houden, kun je het volgende doen: als basisonderhoud heb je een wat lauw water nodig en wat groene zeep. Maak hiervan een sopje, maar gebruik niet teveel zeep, het moet mild blijven. Neem hiermee het tuinmeubel af. Als er veel vuil tussen het vlechtwerk zit, kun je een zachte borstel gebruiken om tussen de draden schoon te maken. Vergeet niet om de zeepresten na afloop te verwijderen, dit kan door het even na te spoelen. Gebruik hiervoor geen spuit onder hoge druk, want het vlechtwerk is kwetsbaar en zo kun je het beschadigen. Daarna laat je het door de wind drogen.

Soms is een sopje alleen niet genoeg, of wil je het een grondige reiniging geven. Dan heb je twee opties: er bestaan speciale vlechtwerk reinigers, maar als je geen zin hebt om dat alleen voor het meubel aan te schaffen, kun je ook krachtreiniger gebruiken. In beide gevallen spray je het op het vuil, en laat je het een paar minuten intrekken. Daarna spoel je het af en maak je het droog met een doek. Als het echt heel vies is, laat je het zeven tot tien minuten intrekken, en daarna schrob je met een borstel het vuil weg.

Om je wicker stoel of bank te beschermen, wordt geadviseerd om het zoveel mogelijk binnen te zetten in de winter. Kan dit niet, ga er dan in ieder geval niet op zitten als er vorst is, want dan is het op zijn kwetsbaarst. Om schimmels te voorkomen is het slim om gevallen bladeren weg te halen van het meubel.

Teakhout komt van de teakboom die groeit in Zuidoost-Azië, in tropische gebieden. Het hout bevat veel olie en hars, en is daarom ontzettend duurzaam. De kwaliteit is dus goed en daarom is het niet erg om ze in de winter buiten te laten staan. Het is een van de beste houtsoorten die er bestaan en er zijn meerdere soorten: hoe ouder het hout, hoe vetter en dikker de structuur.

Het wel of niet onderhouden van teakhout ligt aan persoonlijke smaak. Als je het hout goed schoonmaakt en beschermt, blijft het zijn originele goudbruine kleur houden. Echter, doe je dit niet, dan verandert de kleur langzaam naar zilvergrijs. Deze vergrijzing komt door de invloed van zonlicht en zuurstof, en is niet schadelijk voor de levensduur van dit hout, want van nature verkleurt het dus het kan geen kwaad. Als je graag de goudbruine kleur wilt bewaren, moet je het hout voordat de winter begint, beschermen met een beschermer speciaal voor teakhout. Dit zorgt ervoor dat vocht geen kans krijgt, en dat de kleur mooi blijft.span

Het schoonmaken kun je doen met weer een mild sopje en een aluminium spons. Daarmee kun je het vuil eraf scrubben. Eveneens gaat nieuw vuil zich er niet aan hechten. Om bijvoorbeeld wijnvlekken uit het hout te krijgen, zijn er meerdere teakreinigers te koop. Gebruik ook hier geen hogedrukreiniger, want daar wordt het hout ruw van.

Polywood is vrij nieuw als materiaal voor tuinmeubelen. Als je graag een houtkleur in je tuin wilt, maar als je niet van veel onderhoud houdt, dan is polywood de ideale oplossing. Polywood is namelijk 100 procent kunststof, maar het ziet eruit als echt hout en het voelt ook aan als hout. Het heeft wel de structuur van kunststof, maar dat zie je aan de buitenkant niet. Het materiaal is zeer duurzaam en kan goed tegen alle weersomstandigheden, al kan het krimpen en uitzetten bij kou en warmte. Om het losse vuil eraf te halen, is ook hier een mild sopje het handigste. Af en toe is het handig om een speciale polywood reiniger te gebruiken om het ergste vuil eraf te poetsen. Vlekken trekken helaas snel in dit materiaal, dus het is handig om het van tevoren te behandelen met bijvoorbeeld bijenwas. In de zon kan het verkleuren, daardoor kan de kleur vager worden. Hou hier rekening mee. Als je het regelmatig schoonmaakt, zal het zeer lang meegaan.

 

Share This Post

Leave a reply