Oma’s Tuintips

Oma’s Tuintips

Oma’s Tuintips.

Het internet staat vol met tuintips, maar hoe scheidt u het kaf van het koren? De website Omaweetraad.nl verzamelt tal van tips waarvoor de middelen vaak al in huis zijn. Bovendien zijn de tips over het algemeen milieuvriendelijk en dus veilig voor uw tuin. Wij lichten speciaal voor u de beste tuintips van Oma uit en vullen ze indien mogelijk nog aan.

Groene aanslag op uw tegels

De groene aanslag die na een tijd op de tegels in uw tuin blijft kleven, kan soms het hele aanzicht van uw tuin verpesten. Maar hoe krijgt u die aanslag weg zonder meteen een heel arsenaal aan chemische middelen tevoorschijn te moeten halen?
De eerste mogelijkheid is wachten tot het gaat sneeuwen. Wanneer dit is gebeurd moet u ‘s morgens, wanneer het nog vriest, de sneeuw met een harde bezem wegvegen. De sneeuw hecht zich aan de aanslag en neemt deze mee, met als gevolg dat uw tegels er weer zo goed als nieuw uit zien.
Mocht deze winter toch teleur blijven stellen, dan kunt u een sopje maken bestaande uit een halve emmer water, twee dopjes bleekwater en een paar eetlepels wasverzwachter. Dit giet u over de groene aanslag, borstelt u vervolgens over de tegels heen en laat u een uur of drie inwerken. Hierna spoelt u het weg met gewoon warm water en herhaalt u dit indien nodig na een paar dagen opnieuw. Hoewel bleekwater weliswaar een chemisch goedje is, kan het in deze concentratie geen kwaad zolang u deze manier van groene aanslag verwijderen niet te vaak gebruikt. Voor het voorkomen van de groene aanslag werkt het overigens om op een droge dag uw tegels te begieten met een zoutwatermengsel.

Last van vogels

Verbouwt u groente en fruit in uw tuin? Dan is de kans groot dat u bekend bent met vervelende vogels die uw gewassen maar niet met rust willen laten. Vindt u gif zielig voor de dieren, weigert u het te gebruiken uit milieuoverwegingen of wilt u uw gewassen niet bespuiten voor uw eigen gezondheid, dan is het altijd nog een idee om met een vogelverschrikker aan de gang te gaan. Wees niet bang, die hoeven het uiterlijk van uw tuin absoluut niet te verpesten. Op internet zijn tal van vogelverschrikkers te koop die er niet uitzien als een verwaarloosde boer op een stok: Wat dacht u van bewegende uilen of nepvogels om de echte vogels af te schrikken? Het is hoe dan ook slim om voor een bewegende vogelverschrikker te kiezen, aangezien vogels anders wennen aan de vogelverschrikker en er niet bang meer voor zullen zijn.
Mocht u iets willen dat écht aansluit bij de stijl van uw tuin, dan kunt u er natuurlijk voor kiezen om zelf een vogelverschrikker te maken. Hiervoor staan op internet genoeg handleidingen en u kunt stoffen gebruiken die echt aansluiten bij de meubels en decoratie in uw tuin. In uw zelfgemaakte vogelverschrikker kunt u zilverfolie, blikjes, oude CD’s en metalen bordjes gebruiken. Aan touwtjes kunnen deze voorwerpen bewegen, waardoor de vogels bang zullen blijven voor uw vogelverschrikker.

Last van vliegen en andere beestjes

Wanneer u in de zomer van uw tuin geniet, kunnen kleine kruipertjes de pret makkelijk verpesten. Wespen die rond uw drankjes cirkelen, pissebedden en mieren die uw tuin hebben gevonden. Maar probeer ze maar eens weg te krijgen! Dat is nog niet zo makkelijk als sommige mensen denken. Het lijkt misschien een goed idee om een flesje limonade neer te zetten waar ze niet meer uit kunnen, maar de geur zal juist extra beestjes aantrekken.
Vliegen en wespen worden allebei afgestoten door een bakje op water waarin een paar hele kruidnagelen drijven. Voor mensen is dit geen onaangename geur, maar voor de vliegen en de wespen wel degelijk! In de gebieden waar de bakjes staan zullen ze dan ook niet meer te bekennen zijn. In plaats van bakjes water werkt het ook om kruidnagelen te steken in citrusvruchten zoals ciroen en sinaasappel.
Mieren in de tuin kunt u afschrikken door lavendel of bieslook te planten. Ook hier geldt weer dat wij deze geur niet onaangenaam vinden, maar de mieren zullen liever een omweg kiezen.
Pissebedden geven weinig om geur, maar hebben wel een hekel aan barbeque-as. Waar u dit strooit zullen ze zich niet meer laten zien, maar wees er wel voorzichtig mee: De as kan de scructuur van de grond van uw tuin bederven. Kleigrond met as slipt eerder dicht, dus probeer met barbeque-as zo zuinig mogelijk te zijn en alleen te strooien op de plekken waar het echt nodig is. Pissebedden zijn ook te vangen, bijvoorbeeld door uitgeholde aardappels op de grond te leggen. Ze zullen hieronder kruipen waarna u de aardappel, met pissebedden en al, bij het GFT-afval kunt gooien.

Share This Post

Leave a reply